Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Téli gumi szabályok Európában


Európa különböző országaiban, különböző szabályok is vonatkoznak a téli gumik és a hóláncok használatára. Alább megtalálják a bizonyos országokra vonatkozó előírásokat, amikre érdemes odafigyelniük, ha esetleg télen el kívánnak utazni egy síelő-körútra vagy éppen külföldre járnak belföldről dolgozni.

Magyarország

Itthon nem kötelező a téli gumi használata, de a maximális biztonság érdekében erősen ajánlott. Télen a közútkezelő kihelyezheti bizonyos útszakaszokra a hólánc használatát kötelezővé tévő táblát. Ezeken az utakon kizárólag olyan járművek közlekedhetnek, amelyeknek minimum a hajtott tengelyén hólánc van. Közutakon a szöges abroncsok használata tiltott.

Ausztria

Osztrákföldön november 1 és árpilis 15 között kötelező a táli gumi használata, habár azzal is megelégszenek, ha négy évszakos gumit használunk, vagy ha csak a hajtott tengelyen van téli gumi. Bizonyos időjárási viszonyok esetén, például szép egybefüggő hóréteg, vagy korcsolyázásra alkalmas jég esetén az úton kötelező a hólánc használata, tehát ha Ausztrián megyünk át télen, dobjunk be egyet a csomagtartóba, mert az is megeshet, hogy be sem engednek az országba nélküle.

Németország

Némethonban nem kötelező a téli gumik használata, viszont előírják, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő gumit kell használni, legyen az téli, nyári vagy akár négy évszakos gumi, egészen addig, ameddig biztonságosan tud az illető vezetni. De ha az ön által biztonságosnak vélt gumit a német rendőrök nem találják túlságosan biztonságosnak egy harminc eurós bírságra kell számítani. A hólánc használatát bizonyos részeken táblával szabályozzák.

Csehország

November első napja és április utolsó napja között a 3.5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműveken kötelező a téli gumi használata a táblával jelzett útszakaszokon, de elég ha csak a hajtott tengelyen találhatóak meg. A hólánc használata szintén csak a táblával jelzett útszakaszokon kötelező.

Szlovákia

Ha az utakat hó vagy jég borítja, akkor kötelező mind jármű mind a négy kerekén a minimum 4 mm profilmélységű téli gumi használata. Dátumhoz kötve csak a teherautók és autóbuszok vannak. Ezeken a járműveken november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyen kötelező lenni téli guminak.

Franciaország

A téli gumik használata nem kötelező, de a profilmélységnek el kell érni a 3.5 mm-t, és a táblákkal jelzett útszakaszokon a hólánc használata is kötelező.

Olaszország

Olaszországban nem egységes, hanem inkább regionális szabályzás van a sok különböző éghajlati viszony miatt. A Francia határ közelében október elejétől április közepéig kötelező a téli gumi használata. Egyébként csak a hegyi utakon, síszezonban kötelező a téli gumi használata, és a hóláncok használatát táblákkal szabályozzák.

Luxemburg

Tiltják a vegyes gumik (tehát elől nyári, hátul téli, illetve ennek a fordítottja) használatát. ezen kívül a téli gumik használata nem kötelező, de hideg időjárási viszonyok mellett ajánlott.

Horvátország

Öt centis hó és jeges utak esetén kötelező a hólánc és az autóban egy hólapát megléte. Téli időjárás mellett előírják a téli gumi használatát, de megelégednek a négy évszakossal, vagy azzal, ha csak a meghajtott tengelyen van téli gumi. A hegyekben figyeljünk a hóláncokat szabályzó táblákra.

Svájc

Nem megfelelő gumik használata súlyos következményeket vonhat maga után Svájcban. Ez alatt magas bírságolást, és akár őrizetbe vételt értek.

Szlovénia

November 15 és március 31 között kötelező a téli gumik használata, ráadásul öt centis hó mellett a hólánc is kötelező.

Lengyelország

Nem kötelező a téli gumi és a hólánc használata, de télen ajánlott. Szintén így van Oroszországban, Belgiumban, Dániában, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Törökországban, Romániában és Szerbiában

Svédország

A téli gumi és a hólánc kötelező. Az itt élők többnyire szöges gumikkal járnak télen a szélsőséges időjárási viszonyok miatt akárcsak Norvégiában és Izlandon.

Finnország

Itt, Lettországban, Litvániában és Észtországban december eleje és március eleje között minden autón kötelezett a téli gumi használata.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE