Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Gumiabroncsok tárolása


Gépesített négy kerekű paripáink patái, az abroncsok, a gyártó által a gumiba kevert öregedés gátló ellenére is az évekkel együtt öregednek. Az öregedés folyamata szakszerű tárolással lelassítható ugyan, de a 6-8 évet megélt gumikat már nem érdemes értékesíteni, fénykorukat már leélték. Ha éppen nem használt abroncsainkat kerékdepóba visszük, akkor nem kell aggódnunk a tárolásuk miatt, a szakemberek ott jó kézzel bánnak a gumikkal. De ha nincs ínyünk ilyen formalitásokra, és otthon oldanánk meg a tárolást, annak módja is egyszerűen elsajátítható.

Az abroncsok leszerelése után érdemes krétával megjelölnünk a helyzetüket(például jobb hátsó kerék mellé J H-t írni), és szimmetrikus mintázatoknál a forgásirányt is, mert egy sokat használt guminál már nem éppen szerencsés megváltoztatni a forgásirányt, bár ez az újabb generációs gumiknál már nem annyira releváns. Leszerelés után vízzel alaposan tisztítsuk át a gumiabroncsot, ne maradjon a mintában kavics, esetleg egyéb kosz, ami ronthatna a minőségén idővel, téli gumikat különösen, a só maró hatása miatt. Száradás után opcionális, de ajánlott, lekenni a gumikat gumiápolóval, ami kereskedelmi forgalomban könnyűszerrel megvásárolható. Tárolásra tökéletesek a különféle szaküzletekben kapható állványok, de ha nem áll kedvünkben vagy módunkban ilyesmire költeni, akkor másképp is megoldható ez a probléma. Ha a gumikat a felniről szedtük le, akkor egymás mellé állítva, időnként forgatva tároljuk őket. Ha viszont felnivel szedtük le az autóról, akkor egymás tetejére fektetve tároljuk maximum 4 darabot egymásra rakva. Hosszútávú tárolás esetén a gumik nyomását csökkentsük a felére, és ellenőrizzük a nyomást rendszeresen.

A gumiabroncs tárolásának körülménye a legfontosabb rész az abroncs állapotának megóvásában. A tárolóhelyiség hőmérséklete 15 és 25 Cº között legyen. A helyiség legyen száraz, jól szellőző, páramentes és lehetőleg sötét, sugárzó hőtől, közvetlen napsugárzástól és magas UV-sugárzású fényektől távol. A gumi ne érintkezzen különféle kemikáliákkal (festék, olaj, zsír, üzemanyag stb). Erre tökéletes alkalmas lenne egy 7 méterrel a föld alatt lévő, szellőzőrendszerrel felszerelt, fénymentes, 20 fokra klimatizált bunker, de ha ilyen éppen nincs a házuk táján, egy száraz pince, esetleg egy kamra tökéletesen ellátja a feladatot.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE