Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Gumiabroncs élettartama, cseréje


Mint tudjuk, az autógumik sem tartanak örökké, bizonyos idő után le kell őket cserélni. Egy abroncs korát könnyen meg tudjuk állapítani a gumi oldalfalán található DOT kóddal, ami az előbb említett három betűvel kezdődik és a gyártás hetének és évének számával végződik (például egy 1107 számokkal végződő DOT kód azt jelenti, hogy a gumi 2007 11. hetében készült, tehát márciusban).

Az abroncsok élettartama jelentős mértékben függ attól is, hogy hogyan tárolják őket. Jó példa erre, hogy kísérletek kimutatták, hogy egy megvétel után egyáltalán, évekig nem használt gumi ugyanazokat az eredményeket nyújtja, mint egy teljesen új. Régen azt ajánlották a gyártok, hogy egy 10 év után már semmilyen körülmények között ne használjunk egy abroncsot. Mára ez annyiban változott, hogy az 5 éves gumikat csak akkor használjuk tovább, ha az évente ellenőriztetve van, és 8 éves vagy annál öregebb gumikat ne használjunk.

Amellett, hogy tudjuk meddig használhatjuk autóguminkat, az se árt ha tudjuk mikor kell lecserélni, ha szükséges. Az európai unióban érvényes szabályok szerint egy gumiabroncsot szigorúan csak addig lehet forgalomban használni, ha a mintaárkainak magassága eléri az 1.6 milliméteres magasságot. Viszont a gyártók már hosszú ideje azt javasolják, hogy a mintaárkok már 3 milliméteres kopásakor cseréljük le, mert például ez alatt a magasság alatt a csapadékot már nem tudja hatékonyan elvezetni.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE