Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Gumiabroncs címke


Mik is azok a gumiabroncs címkék?

Egy, az Európai Unió által bevezetett autógumikon használt címkézési rendszer, amely egy A-tól G-ig terjedő RRC skálán mutatja be az abroncs főbb kritériumainak mértékét (a legjobb A kategóriásoknak az RRC értéke 6.5 kg/t, és a legrosszabb G kategóriásoknak az RRC értéke pedig 12.5 kg/t), annak érdekében, hogy nagymértékben megkönnyítse a választást vásárláskor. Ez a besorolás csak személygépjárművek és kisteher járművek gumiabroncsaira vonatkozik.

A címke bal oldalán található a gördülési ellenállás, azaz, az üzemanyag-fogyasztás, a szén-dioxid kibocsátás mértéke. Ilyen téren egy A és egy G osztályú gumiabroncs között jelentős különbségek vannak (körülbelül 0.5 l/100 km). Mivel a gumiabroncs az üzemanyag-fogyasztás 20%-át teszi ki, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen gumit vásárolunk autónkra, mert akár évi 30.000 forintot és 80 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk.

A címke ellenkező, jobb oldalán található a gumi nedves útfelületen való tapadását, vagyis a fékteljesítményét bemutató skála. Ennél a kategóriánál csak A-tól F-ig tart a jelölés. A kategóriák mértékei 6 és 3 méterrel térnek el egymástól 80 km/h-ról való fékezés során. Az A és az F kategória közötti különbség a 18 métert is eléri. A fékteszteken a gumik lassulási teljesítményét mérik vészfékezést végrehajtva (ABS segítségével) 80 km/h és 20 km/h között. Az eredményekre hatással lehet a jármű típusa és az éghajlati viszonyok is.

A címke alján található a gumiabroncs által kibocsátott gördülési zaj decibelben kifejezett mértéke. Ennek mérése hozzájárul a zajszennyezés szabályozásához. A tesztek során mért adatokat három fekete ív segítségével tüntetik fel a címkén. A három fekete ív a leggyengébb teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy a gumiabroncs által kibocsátott zaj a jövőbeni szabványban megadott érték felett, de a jelenlegi maximum érték alatt van. A két fekete ív azt jelzi, hogy a gumiabroncs által kibocsátott zaj megegyezik a jövőbeni határértékkel. Az egy fekete ív azt jelenti hogy a gumiabroncs által kibocsátott zaj minimum 3 decibellel a megadott érték alatt van.

Sajnos a címke nem tartalmaz minden fontos információt egy gumiabroncsról, azaz nem tüntetik fel a többi értéket, aminek egy gumiabroncsnak meg kell felelnie. Nincs például rajta a gumi irányíthatósága, és kimaradt egy másik fontos információ, a gumi kopásállósága is. A tesztek körülményei sem mindig egyeznek meg a közutakon tapasztalhatókkal, habár a gyártók megpróbálják a legéletszerűbb körülményeket megteremteni. De minden ellenére ez a címkézési rendszer megkönnyíti az átlagember (nem gumiabroncs szakértő) számára a megfelelő abroncsválasztást gépjárműjéhez.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE