Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Az autógumi mintázatokról


Autógumiijainknak rengeteg körülmény között meg kell állniuk a helyüket az úton. Legyen az vizes, jeges, föld út vagy akár teljesen sima.

Ezekhez a körülményekhez való megfelelést az abroncs mintázata teszi lehetővé. Természetesen egy gumi mintázata igen feltűnő jelenség, ezért sokan vannak akik a gumikat aszerint választják ki, hogy éppen kellemes-e a szemüknek az adott minta. De egy autógumi mintázatának természetesen nem csak esztétikai szerepe van, hanem létfontosságú funkciókat is ellátnak.

A gumik mintázatán azonnal feltűnik, hogy árkok és csatornák tagolják szét különböző blokkokra a felületét. A tagoltság mértéke attól függ, hogy milyen használatra készült az adott gumiabroncs (Országúton használt gumiknál a bordázottság aránya 30-40%, amíg terepgumiknál ez 40-50% és traktoroknál elérheti a 80%-ot is. Tehát minél keményebb terepre szánnak egy gumit, annál nagyobb a bordázottsága).

A gumikon persze minden mintázati séma egy feladatnak felel meg: a sima felületek a tapadást és az irányíthatóságot biztosítják. A hosszanti minták a jó irányíthatóságot és az iránytartást teszik lehetővé. A keresztirányú bordák a kapaszkodást segítik, és a vállon található bordák a jó kapaszkodás mellé kanyarstabilitást is biztosítanak. A lamellák gördülés közben növelik a tapadó felületet (a téli gumik feltűnő sajátossága a sűrű lamellázottság).

Az autógumik mintázatai három nagyobb, fő csoportba sorolhatók:


Ritkaság számba mennek az aszimmetrikus, viszont forgásarányos gumik. Ezek nagy teljesítményű autókra készülnek, és közutakon szinte alig találkozni velük (vélhetően a magas gyártási költségek miatt).

A mintázat megfelelőssége mellet ügyeljünk a gumi minőségére is. Egy kitűnő mintázatú, de gyatra minőségű abroncs nem sokkal többet ér, mint egy aminek még a mintázata is hibás. Persze ügyeljünk a kopásra minden körülmények között, tartsuk be a forgásirányt, és ha egy kötetlen forgásirányú gumit is már használtunk egy irányban, nem ajánlott ellenkező forgásiránnyal felszerelni.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE