Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

Aquaplaning (Vízen futás)


Az esős, viharos idő igen veszélyes körülményeket teremt a vezetéshez és az esőzések után a vizes utak különösen tesztelik egy autós felkészültségét. Általában egy abroncs mintázata elvezeti a vizet a felfekvő felülete alól. Na de ha ez nem történik meg, esetleg túl nagy a sebesség, vagy kopottak, kis mintamélységűek az abroncsaink, akkor jön létre az „Országúti vízisí” másik nevén az aquaplaning, amikor a jármű fokozatosan felfut a vízre, megszűnik a tapadása és irányíthatatlanná válik.

Ez akkor jön létre a legkönnyebben, ha az abroncsaink kopottak, és emellett még a sebességünk is nagy. Ilyen esetben már 80 km/h körül garantált az ingyen vízisí gépjárművünkkel. Jó állapotú gumiabroncsok esetében ez csak igen magas sebességnél jön létre.

Hogy mindent megtegyünk az aquaplaning elkerülése érdekében:
Ha mégis megtörténne, hogy autónk elkezd csúszni a vízen, akkor természetes, hogy pánikba esünk, de ennek ellenére próbáljunk ne rátaposni rögtön a fékre. Ha ezt tesszük, az autó még jobban csúszni kezd, és ki is pördülhet. Ilyenkor tartsuk a lábunkat még a gázon néhány másodpercig, és utána kezdjük el lassan, fokozatosan felengedni. Érezni fogjuk ahogy autónk visszanyeri tapadását.

VISSZA AZ OLDAL TETEJÉRE