Kérem várjon.
AKCIÓS GUMIK

TUDJA-E, HOGY MIT JELENT A DOT?

Ügyfeleinket, Vásárlóinkat napi szinten foglalkoztatja a gumiabroncsok gyártási éve, a gumik várható élettartama, DOT száma és a használt gumik kérdése. Cégünk arculata is e mentén formálódik, hiszen egyik legfőbb vonzerőnk, hogy nem árulunk 2 évnél idősebb abroncsokat. (Az elenyésző kifutó készletet leszámítva, de ilyen rendelés esetben előre tájékoztatjuk a gumik DOT számáról a Megrendelőnket).
A jelenlegi abroncsok élettartama kb. 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Azaz 5 évig újként lehet rájuk tekinteni. Nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association – HTA) közleménye szerint a maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártott gumikra használható az „új” megnevezés.
Haladjunk sorjában! Cikkünk legfőbb célja a témával kapcsolatban minduntalan felmerülő kérdések egyértelmű megválaszolása, valamint a tévhitek, bizonytalanságok eloszlatása. Tesszük mindezt a hatályos törvényeink és a szakértői vélemények által.

A DOT szám jelentése

A sokak által tévesen értelmezett DOT, nem a „date of tire”-t jelenti, hanem az amerikai egyesült államokbeli U.S. Department of Transportation-t, valamint az általuk bevezetett szabványos jelöléseket jelenti, amelyek a téli és a nyári gumikon megjelennek.

DOT SZÁM MIZÉRIA, AVAGY MIKORTÓL SZÁMÍT ÖREGNEK A GUMIABRONCS?

Amikor egy fogyasztó gumiabroncsot vásárol a kereskedőtől és az oldalfalán feltüntetett gyártási dátumból az derül ki, (ez az ún. DOT szám az amerikai egyesült államokbeli U.S Department of Transportation által bevezetett szabványos jelölés alapján. A rövidítés is őket idézi: DOT) hogy a termék egy évnél öregebb, félelem és gyanakvás lesz úrrá rajta. A DOT szám alapján könnyedén megállapítható, hogy mikor állították elő az abroncsot. A 2000 után gyártott abroncsok esetében a DOT szám négy számjegyből áll, amelyek közül az első kettő az év adott hetét a második kettő az évet jelöli. Például 0311 – 2011 3. hetét jelenti.